Er was eens een varkensschuur….
Verhalen van vroeger, de onvermijdelijke sloop en mooie plannen voor de toekomst

De varkensschuur van de Warmoes
Midden op het erf van de Warmoes staat een karakteristiek gebouwtje dat de sfeer van het warmoezeniersbedrijf van vroeger uitademt. Het is de voormalige varkensschuur. Het gebouw is oud. Hoe oud, dat weten we niet precies, maar wat wel zeker is, is dat het als enige gebouw de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Het deed oorspronkelijk dienst als varkensschuur, na de oorlog als tijdelijke woning en tenslotte als ‘winkel aan huis’ en opslag plek voor spullen voor de tuinderij.
De laatste 5 jaar gebruikten wij de varkensschuur, nadat we de feitelijke winkel hadden verplaatst naar het museumgebouw, als opslagplek en als plek voor onze koelcel voor de verse oogst. Naast een functionele meerwaarde, is de varkensschuur sfeerbepalend  voor ons terrein en erf. Samen met de opslag van de aardewerken plantenpotjes en de bakkenplek die achter de varkensschuur ligt kun je je goed voorstellen hoe een warmoezeniersbedrijf er vroeger moet hebben uitgezien. De andere 2 grote gebouwen, het woonhuis met voor- en achterhuis, en het museumgebouw zijn respectievelijk begin jaren ’50 en ’90 gebouwd.

Onvermijdelijke sloop
De varkensschuur is lange tijd niet onderhouden. Het onderhoud lag bij de toenmalige grondeigenaar (de gemeente Nijmegen) en er is 30 jaar geen tot weinig aandacht aan besteed. Sinds 2018 is onze stichting zelf verantwoordelijk voor alle gebouwen. En dus ook voor de varkensschuur. Deze zomer zagen we tot onze schrik dat er steeds meer scheuren in de muren kwamen, en dat het gebouw aan het overhellen is. Deskundigen hebben er naar gekeken en geconstateerd dat de schuur niet meer te redden valt. De balkconstructie waar het gebouw op rust is helemaal rot. Dat betekent dat het niet meer veilig is om er binnen te gaan en dat we een onvermijdelijk besluit hebben moeten nemen; we gaan afscheid van de varkensschuur nemen en gaan hem slopen. Renovatie is geen optie en in dezelfde stijl opnieuw bouwen willen we niet, dat voelt onecht. En gezien de huidige en toekomstige activiteiten op de Warmoes hebben we ook meer ruimte nodig.
De sloop van de varkensschuur is gepland op maandag 6 en dinsdag 7 november 2023.

Onze toekomstplannen
Onze tuinderij is de laatste jaren midden in een nieuw stadsdeel komen te liggen. Onze activiteiten en onze doelen vinden steeds meer gehoor en de bezoekersaantallen stijgen ieder jaar. Nu het stadsdeel zijn afronding nadert en dus als het ware tot rust komt en stabiliseert, is ook voor ons de tijd rijp ons meer te settelen, en te komen tot een volwassen, duurzame exploitatie.
De huidige en toekomstige activiteiten in combinatie met de opslagbehoefte maken dat we voor het nieuwe gebouw gekozen hebben voor een combinatie van 2 functies. We willen een gebouw met 2 verdiepingen; op de begane grond een multifunctionele educatieve ruimte waar we groepen kunnen ontvangen, waar we workshops kunnen geven en waar leerlingen en studenten les kunnen krijgen. Daarnaast is er op de begane grond een koelcel en ruimte voor de opslag van onze Lentse ramen, aardewerken potjes en potgrond.
Op de verdieping willen we een kantine voor de vrijwilligers realiseren, plus een klein kantoor.

Architectenbureau ECO architecten tekent voor het ontwerp.

Help je mee?
We vinden het belangrijk en leuk om iedereen op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom de ‘nieuwe varkensschuur’. Daarom deze pagina. Hier zullen we de komende tijd nieuws vermelden. Maar ook mooie anekdotes van de ‘oude varkensschuur’. In onze nieuwsmail komt ook een vast item over de ontwikkelingen rondom de nieuwbouw. Meld je aan om deze te ontvangen.

Voor de daadwerkelijke bouw zullen we de komende tijd op zoek gaan naar financiering. We moeten zelf het bedrag bij elkaar zien te krijgen. We gaan fondsen aanschrijven, subsidies aanvragen en we willen ook een beroep doen op onze omgeving, op onze buren en onze vaste klanten. Help je ons? Hiernaast staat een QR code waarmee een bedrag naar keuze kan worden overgemaakt. Je kunt ook storten zonder QR; ons rekeningnummer is NL69RABO0127907572 tnv Stichting Warmoes hist. tuin Lent. Alvast heel erg bedankt!