Iedereen aan de zuurkool! In deze laagdrempelige workshop gaan we zuurkool in een jampot maken. We gebruiken onze eigen onbespoten kolen van het land en je kunt er naar eigen smaak kruiden aan toevoegen.
De workshop organiseren we in het kader van de Open Monumentendagen die op 9 en 10 september zijn. Thema van dit jaar is ‘Levend erfgoed’ en daar hoort wat ons betreft ook de kennis rondom het inmaken en bewaren van de oogst bij. Vroeger stond de zomer in het teken van de oogst. De overvloed aan groente en fruit werd ingemaakt en daarmee bewaard voor de winter. Er zijn vele manieren van inmaken bekend. Deze worden allemaal toegelicht in ons kleine museum.
Op zondag 10 september gaan we dus zuurkool maken, dat is een vorm van inmaken waarbij we gaan fermenteren.
Zuurkool is gesneden kool die gefermenteerd wordt door de werking van de melkzuurbacteriën. Doordat de kool luchtdicht onder een laagje water wordt afgedekt gaat deze gisten. In deze omgeving zonder zuurstof zetten melkzuurbacteriën, zetmeel en suikers in de kool zich in 3 tot 8 weken om in melkzuur. De duur is afhankelijk van de temperatuur en de variëteit kool.
Kom je meedoen? Je gaat met een pot eigen zuurkool naar huis. Meld je aan
Meer weten over de Open Monumentendag en wat er allemaal te doen is dat weekend? Kijk dan hier