Bewaren en conserveren

In de prehistorie aten de mensen uitsluitend wat ze al rondtrekkend vonden. Om eten iets langer te bewaren, droogden ze voedsel zoals bessen in de zon. Toen mensen zich op een plek vestigden en men groente en fruit ging telen, ontwikkelden ze meer conserveringstechnieken.

Comfortabel de winter tegemoet
In de zomer kon natuurlijk van alles verbouwd en verzameld worden om de schaarste van de winter door te komen. Het hielp dan natuurlijk wel als het goed bewaard kon worden, en de smaak er niet enorm op achteruit ging. Ook het warmoezeniersgezin probeerde met de oogst van de zomer zoveel mogelijk de winter te overbruggen. Van het fruit werd jam gemaakt, of het werd ingemaakt in alcohol. Ook wecken en het oeroude drogen waren populair. Ook groentes werden geweckt of ingekuild, zuurkool werd gefermenteerd en vlees werd gepekeld, gedroogd of gerookt.

Zelf proberen?
De verschillende oude rassen in onze boomgaard zijn bij uitstek geschikt voor verschillende manieren van verwerken. Denk bijvoorbeeld aan speciale droogappeltjes en moesappels, naast de gewone handappels. Benieuwd hoe je al die verschillende bewaartechnieken zelf kunt toepassen? Houd onze agenda in de gaten, want we organiseren met regelmaat workshops over bewaartechnieken.