Over De Warmoes

Proeven van het verleden

Hier bij de Warmoes laten we je graag zien hoe er door de warmoezeniers geteeld werd. Je ziet bij ons verschillende gewassen en teeltmethoden, uit verschillende perioden waarin de warmoezeniers actief waren. We doen dat overigens niet voor de show; wij telen onze gewassen daadwerkelijk voor de verkoop, maar wel op de traditionele manier. Zo krijg je niet alleen een goed beeld van hoe dat in zijn werk ging, maar kun je zelfs proeven van al het lekkers dat de Lentenaren en hun stadse overburen door de eeuwen heen op het menu hadden staan.

Stadslandbouw in de 21 eeuw

We verbouwen bij de Warmoes nog steeds op de traditionele wijze groente in platte bakken met Lentse ramen (zie de historische foto op de homepage) en op akkers tussen de hoogstamfruitbomen. Ook proberen we zoveel mogelijk verschillende groenten, kruiden en fruit te telen. Geen enorme productie dus van een en dezelfde soort, maar veel verscheidenheid. En dat betekent ook iedere week een ander aanbod!

Benieuwd naar het aanbod van deze week?

Vers, dichtbij en zoveel mogelijk biologisch

En heel belangrijk; we telen zoveel mogelijk zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen! Je kunt bij ons met alle zintuigen ervaren hoe we telen. Je kunt zien hoe de kropjes sla in de grond groeien, je kunt de geur van tomaten in de kas opsnuiven en je mag zelf bessen en frambozen plukken. In ons tuincafé verwerken we onze oogst in de lekkere taarten en lunchgerechten

Nog steeds verkopen we verse groenten en fruit aan de inwoners van Nijmegen en de dorpen er om heen. We hebben een winkeltje en je mag bij ons ook zelf plukken.

De omgeving van de Warmoes verandert snel, straks omarmt een nieuw stadsdeel van Nijmegen ons. De stadslandbouw komt in de stad te liggen, in plaats van erbuiten. Voor ons betekent dat dat we bij de Warmoes aan nog meer mensen het verhaal van warmoezeniers kunnen vertellen en laten zien.

De Warmoes wordt een oase in een stedelijk gebied. We vinden het belangrijk dat ook de verdere ‘aankleding’ van onze tuinderij lijkt op hoe het vroeger was. We hebben sloten als perceelsgrens, een meidoornhaag om een deel van onze onze boomgaard en een imponerende rij knotwilgen. Op die manier proberen we ook amfibieën, insecten, vogels en kleine zoogdieren een leef- en voedselplek te bieden.

Groente, fruit, bloemen en kruiden

Warmoes is ongeveer 1 ha groot. We hebben een grote boomgaard, met mooie, karaktervolle hoogstambomen. Je vindt bij ons pruimen, appels, peren, kersen, mirabellen, mispels, kwees, moerbeien, morellen en een walnotenboom. Ben je benieuwd naar de rassen? Lees meer… In onze boomgaard staan 24 qr paaltjes bij verschillende bomen. Daar staat ook al de nodige informatie op.

Tussen de bomen en op onze grote akker telen me meer dan 75 soorten groenten, waaronder bijzondere (historische) zoals natuurlijk warmoes (snijbiet), Lentse witte komkommer, winterpostelein, wortelpeterselie, zuring, wijnruit, bladmosterd en raapstelen.

Onder het glas en in de kas kom je onder andere tomaten, aubergines, sla, radijsjes, wortels, aardbeien en kruiden tegen. In onze kleine druivenkas hangen zomers de lekkerste druiven. Bij ons terras vindt je een kruidentuin en eetbare bloementuin.

Daarnaast hebben we een bloemenpluktuin en maar liefst 8 verschillende soorten bessen, frambozen en bramen. Je mag bij ons op woensdag, vrijdag en zaterdag zelf komen plukken.

Onze bijenvolken en scharrelende kippen maken de tuinderij compleet.

Benieuwd hoe we dit allemaal voor elkaar krijgen? Kijk dan onder organisatie.

Samenwerking

We zijn blij met onze samenwerkingspartners! Zij zorgen ervoor dat nog meer mensen kunnen genieten van onze verse producten. We leveren momenteel groenten, kruiden en fruit aan een restaurant, een kookatelier en een biologische supermarkt. Daarnaast is er een bijzonder zorgproject bij ons gehuisvest; Pluk de Vruchten.

Lees meer over onze samenwerkingspartners.